Дворовете обикновено са сравнително малки като площ и доста засенчени. Те представляват независими зони без връзка с околните градини, тоест затворени пространства, като връзката им е с интериора на къщата или сградата. Като цяло стремежа на проектанта е да се получат уютни задушевни пространства за релакс и уединение. При планирането на двора е добре да се обърне внимание на местата, които се наблюдават от вътрешността на жилището, като им се предаде особен акцент с цъфтящи храсти или вечнозелена растителност. Един двор за озеленяване, винаги е подходящ обект за развихряне на въображението на всеки ландшафтен архитект, като целта е съчетание на модерни архитектурни елементи и обилна растителност, а и поради по-малкото пространство е особено предизвикателство и самото му планиране.

malyk-dvor   skalen-kyt-v-malyk-dvor   dvor-v-zatvoren-kompleks

Тук можете да помислите за красиви саксии, малка пластика или статуя, теренът е добре да е решен с насипан мулч (борови или букови кори), красив чакъл или дървени скари. Добре е да се помисли за етажиране на нивата, което дава усещане за пространство на двора. Това може да се получи лесно, чрез използване на дървена скара, като може да се помисли и за саксии от подобен материал. Обикновено се използва тиковото дърво, но то изисква доста поддръжка, а именно два пъти в годината импрегниране с тиково олио, същото важи и за мебелите от същия материал.
Не пропускайте да оформите малка кухня или трапезария в двора, разположени под сгъваема тента и да монтирате мъглуваща охладителна система за горещите летни дни.

deking-i-mebeli-ot-tikovo-dyrvo   malyko-dvortche   kyt-za-otdih

Можете да разположите големи саксии в ъглите на двора и да оформите тревна площ с цел да увеличите визуално пространството. По принцип не е много желателно да се използват много и различни материали за настилките, ако все пак искате да има повече и различни материали, помислете как те да се преливат една в друга плавно. Изберете саксии, които са без прави ъгли, защото те смаляват пространството. Освен това избирайте светли, а не тъмни материали, както и растителност с по-светли листа, за да увеличите визуално и пространството.  Избирайте растенията, както по цъфтеж, така и по текстура на листата, защото листата са по-трайни от цветовете, а при вечно зелените видове ще им се радвате и през зимата. Хубаво е да се подберат съразмерни растения спрямо дворното място, ако е по-голям двора за озеленяване изберете по-големи растения, ако е по-малък нека и растенията са по-малки. Един важен трик е поставянето на растения с големи листа в близост до входа, а с по дребни листа далеч от него, за да се придаде дълбочина на пространството. Внимателно подберете мебелите за двора си. Хубаво е те да са от естествени материали, които са добре импрегнирани или да са от алуминий. Тъканите, ако има такива трябва да са устойчиви на слънце. Ако искате да отделите отделни пространства е добре това да се направи чрез ниски живи плетове, или решетки с увивна растителност, а ако искате можете да ползвате и саксии, но е добре те да не са много обемисти, за да не заемат от скъпоценното дворно пространство.
Когато двора е заобиколен със стени, озеленете го чрез увивна растителност пусната по стените, така пространството няма да изглежда ограничено. Можете да помислите за окачване по стените и прозорците на саксии с цветя.

malyk-dvor-v-zatvoren-kompleks   dekorativni-kamyni-za-ograniqavane-na-trevata-ot-rastenijata   dvor-sys-skalen-kyt

От огромно значение за дворни градини е поддръжката им. За да не задушава пространството е добре редовна и навременна поддръжка на растителността, като чрез подрязването и тя трябва добре да се контролира, за да не прораства. Поради тази причина е добре да избирате компактно растяща растителност или растения, които са бавно растящи.
За нашия екип ще е огромно удоволствие да проектира , изгради или даде консултация за озеленяване на вашия двор с всички необходими елементи, които съответстват както на вашите изисквания, така и на дизайна на жилището ви.