ПОЛИВНА СИСТЕМА…всеки се е замислял, дали не може да смени дългите маркучи и всевъзможни разпръсквачи, които мести, за да полива всичките си растения и тревата. Тук ще ви покажем накратко, какво в най-общ вид е изграждането на една автоматизирана поливна система.
Като начало се замерва двора, ако е изграден, или ако не е се взема готовия вече ландшафтен проект, по който се изработва проект за поливната система.
След изготвянето му се оформя оферта, по която се набавят необходимите части за изграждането й. Най-общо частите са: тръби, фитинги, клапани, програматор, шахта и др.
Трябва да знаете, че идеята на една поливна система е да ви отмени от досадното поливане… поливане и пак поливане ръчно.

От къде да започнем?

Поливната система започва да се изгражда обикновено от мястото където ще черпим вода, от която ще я захраним. Водоизточника може да е кладенец, сондаж, тръбопровод. Най-най-важно е да се замери дебита и налягането на водата, които са налични, за да може правилно да се изготви проект или както в случая изграждаме помпена станция ползваща водата налична в сондажа. Обикновено се оразмерява поливната система с налягане 4 бара и дебит 3.6 м3/ч, но естествено тези показатели могат да варират и се коригират в една или друга степен с залагането на едни или други видове дюзи подходящи за конкретни условия. Избира се подходящ цолаж на тръбата, която ще захранва системата.

И да започваме:

Избира се място за полагане на шахтата и електромагнитните клапани отварящи системата с помощта на програматор. Хубаво е мястото на шахтата да е в близост до водоизточника на поливната система. В шахтата освен клапани се поставя филтър и кран за спиране на поливната система. След всеки клапан тръгва и отделен кръг, като в зависимост от това, колко клапани имаме, избираме и подходящ програматор. Важно е да не забравяме да си набавим и датчик за дъжд, който да спира системата когато времето е дъждовно, а и за да ви улесни да не я спирате ръчно при всеки дъжд. И така поставяме шахтата, изкопаваме канали за полагане на тръбите и разпръсквачите. И започваме да ги полагаме, монтираме разпръсквачите и ги закопаваме. Избираме къде да монтираме програматора и какво да е захранването му. Имаме две възможности: на ток, ако имаме или на батерия, ако нямаме ток наблизо. Монтираме програматора на защитено и удобно за експлоатация място и го свързваме към клапаните чрез кабели. После монтираме датчика на незащитено от дъжд място и накрая монтираме дюзите и пробваме поливната система, дали всичко сме монтирали добре и дали няма течове някъде. Програмираме спрямо сезона програматора кога да пуска системата и кога да я спира и се наслаждаваме на спокойната й работа.
Нашия екип е готов да откликне на всяка нужда от изграждане или поддръжка на поливна система. Ние препоръчваме изграждане на поливни системи с части на фирмите Rain Bird, Hunter, Galcon, Wilo.

Следва продължение … Капково напояване или капково поливане