Повечето хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито във все по-добре затворени сгради, заобиколени от синтетични материали и бои, които насищат въздуха в помещенията с вредни газове и химикали. Тези условия на живот водят до различни видове алергии, а понякога и до астма. В действителност, качеството на въздуха в затворените помещения може да бъде до десет пъти по-лошо, отколкото на открито.
Много съвременни изследвания показват, колко са полезни някои растения при премахване на опасни химични вещества от въздуха. Доказано е, че растителността в домовете и офисите ни овлажнява въздуха и го прави много по-поносим за живот.
В тази статия имаме за цел да изброим най-полезните растения, които влияят пряко върху качеството на въздуха в затворените помещения, тоест домовете и офисите, в които прекарваме голяма част от живота си.

Видове растения, които са най-полезни за нас:

Chrysalidocarpus-lutescens   Rhapis-excelsа   Chamaedorea-elegans   ficus-elastica   Dracaena-deremensis

1. Палма арека (Chrysalidocarpus lutescens)
Най-добрата палма за премахване на токсините във въздуха, и за регулиране на влажността, поради което може да се гледа и в банята. Интересно е, че премахва солта от почвата. Харесва полусянка.

2. Рапис (Rhapis excelsа)
Раписа е много устойчив на вредители, расте бавно и премахва токсините във въздуха. Радва се на полусянка.

3. Хамедорея (Chamaedorea elegans)
Хамедореята е по-устойчива на вредители от ареката. Също така е още по-ефективена от ареката и рапсиса за премахване на химикалите от въздуха. Отлична е за сухи помещения, защото овлажнява въздуха. Радва се на полусянка.

4. Фикус (Ficus elastica)
Този фикус, е известен като растение, което изисква малко светлина и може да понася по-ниски температури от споменатите по-горе. Той е особено ефективен за премахване на формалдехида от въздуха. Достига доста големи размери и отново се радва на полусенчести места в домовете и офисите ни.

5. Драцена (Dracaena deremensis „Janet Craig“)
Това растение е една от най-ефективните за премахване на трихлоретилена от въздуха, което е химично вещество излъчвано от копирните машини и подобни устройства. Радва се на полусянка.

Hedera-helix   Phoenix-roebelenii   Ficus-maclellandii-Alii   Nephrolepis-exaltata-Bostoniensis   Spathiphyllum-Sp

6. Бръшлян (Hedera helix)
Английският бръшлян расте добре и във висящи кошници. Той е особено добър в премахването на формалдехид от въздуха. Расте на сянка до полусянка.

7. Финикова палма (Phoenix roebelenii)
Финиковата палма расте доста бавно. Тя вирее без много светлина и може да оцелее в продължение на десетилетия. Тя е много ефективна за премахване на ксилол от въздуха, който може да е наличен от лепила, подови настилки, стенни облицовки, бои и др.

8. Фикус aли (Ficus maclellandii ”Alii’’)
Добър за извличане на формалдехида от въздуха. Расте сравнително бързо на полусянка.

9. Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata „Bostoniensis“)
Тя е много ефективна при премахването на химикали и за овлажняване, но изисква малко повече внимание, отколкото по-горните растения. Вирее на пълна сянка и изисква висока въздушна влажност.

10. Спатифилум (Spathiphyllum Sp.)
Едно от малкото цветя, което цъфти лесно на сенчесто място. Много красиво, лесно за отглеждане и отлично за премахването на вредните химикали във въздуха … Какво повече може да иска човек от едно растение?
Ако сте решени да отгледате едно или повече от тези чудесни растения в домовете си или на работното място, е нужно само да се свържете с нас. Ние ще ви ги доставим на място и ще изберем най-подходящите съдове, в които да ги засадим, съобразявайки се с вашия бюджет и интериорен дизайн на помещенията, в които ще ги отглеждате.