Изграждането на градината е половината от битката. От деня в който имаме завършено озеленяване, тя ще изисква поддръжка на всички нейни елементи, за да изглежда добре през цялото време от годината.
Поддръжката на една градина е може би най-важното нещо за нея. Не забравяйте, че е доста глупаво да дадем много пари на някой, за да ви изгради исканата градина, а после да я изоставите на произвола на съдбата, като последствията за нея могат да бъдат доста лоши и понякога необратими. Както се казваше някъде, винаги се намира изход, но на каква цена и за колко време? Интересно е как може да се вложат средства в нещо което няма да се поддържа? Ако например не си чистите къщата или не поправяте нещата, който се чупят ще можете ли да се радвате на уют вкъщи?  Градината не е по-различна от къщата ни, не го забравяйте!

Инструменти за поддръжка на градини   Поддържан двор   Аериране и косене - пролет

Да започнем с изграждането на градината. На първо място за една поддръжка е важно как е планирана градината ни, за да можем лесно да изкосим тревата. Затова е необходимо всички групи дървета, храсти и цветя,  да са засадени в компактни групи и в тях да не се допуска поникването на трева и плевели. Трябва да е планирано всичко, така че косачката, с която се коси тревата да може безпрепятствено да минава покрай храстите без да е нужно усилие за това и без да има възможност да изпочупим клонки, цветя или други паркови елементи. Ако имате място с малко трева, която не се полива добре или не можете да изкосите, по-добре на нейно място засадете нещо или просто поставете някакъв декоративен елемент, като делва, саксия, дървена пластика или каквото ви хрумне. Плочопътеките трябва да са качествено изградени на нивото на терена, а разпръсквачите на поливната система не бива да стърчат, за да нямаме неприятни моменти при косене. Около ново-засадените  дръвчета е нужно окопаване с цел по-добро аериране и протекция на кората на младите фиданки от косачка, тример или друга машина. Ако имаме засадени розови храсти не бива да забравяме, че те имат нужда от добра рохкава почва и винаги трябва да са окопани и без наличие на плевели. Окантяването и полагането на ограничителни ленти спомагат за по лесната качествена поддръжка, а и за по добрия декоративен ефект на градината. Ограничителната лента спира разпространяването на плевелите в растенията.

Поддръжка на двор и поливна система   Поддържана тревна площ и плочопътека   Косачка

Не забравяйте, че всяко живо същество има нужда от вода и помислете как ще поливате ново-изградената си градина. Ако не сте решили този доста важен момент обадете ни се, за да ви направим оферта и да ви изградим поливна система, която ще ви спести хиляди главоболия.
Следва продължение…

Екстериор декор ООД винаги е на линия за качествена и навременна поддръжка на градини, дворове, тераси и балкони, тревни площи, покриви, зимни градини, вертикално озеленяване, интериорно озеленяване.