Озеленяване на балкони и тераси

Балкона и терасата за повечето от нас, които живеем в големите градове, са единственото място, което можем да превърнем в зелено външно пространство за отдих. Естествено, ако имате тераса към къщата си също можете да я озелените прекрасно.
Повечето балкони и тераси не са много големи, но големината им варира и може да се озеленят добре с различна растителност и архитектурни елементи. Все пак ограниченото пространство не ни дава възможност за едро размерна растителност, а по-скоро за малки храсти и цветя. Всички стайни растения могат да се отглеждат и на балкона (терасата), ако неговото изложение е подходящо. Важно е жаркото лятно слънце да не ги огрява, но ако е така просто ще изберете подходящи градински цветя. Такива могат да бъдат: петунията и вербената или типичните растения използвани за озеленяване на скални кътове и алпинеуми (тлъстига, карамфил, декоративни треви и др), които и без друго обичат слънцето, но не забравяйте и нуждата им от вода. Ако имате голяма тераса, можете предварително, докато се строи къщата ви, да се планира изграждането на клоцове (цветарници), в които да аранжирате растителността, която харесвате. В тях тя ще се чувства почти като в градината, защото има повече почвен субстрат за развитие. Колкото и да са устойчиви растенията на горещини и слънце, те имат много по-малко запаси от вода в саксиите подходящи за балкона и терасата. Ако разполагате все пак с малко по-голям балкон (тераса) за озеленяване, можете да помислите и за ниски храсти, които могат да се отглеждат в сандъчета с малко по-големи размери. Възможно е дори да отгледате малки дръвчета (върба, клен, дрян и др.), но пак подчертаваме, само ако имаме достатъчно пространство.

ozelenqvane-na-balkon-sys-mushkata   balkon-s-vechnozeleni-hrasti   petunii-na-balkona

Важно е да не избираме съдове в тъмни цветове, за да не загряваме допълнително и без друго трудно пребиваващите в тях корени на растителността.
Ако наистина искате всичко да е изпипано е добре да се свържете с нас още на фаза проект, за да се решат нещата правилно в хармония с интериора на къщата ви или апартамента. Като по този начин с добре изградените цветарници, растителността ви ще се чувства много по-добре и ще презимува по-лесно зимните месеци, а и ще е добро продължение на дома ви навън – на терасата или балкона.
Растителността, която изнасяме на терасата (балкона) от интериора трябва да се съхранява през зимата отново там, поради ниските температури навън, а това трябва да се предвиди, за да не се окаже, че няма къде да презимуват вашите цветя. Има и цветя, като мушкатото, което не издържа много ниските температури и също трябва да се прибере в затворено помещение, за да не измръзне зимата.

aranjirovka-na-terasa   terasa-s-zelena-stena-i-bilki   Jiv-plet-na-terasa

Ако имате повечко място можете спокойно да помислите за скален кът или воден ефект, който ще добави един незабравим акцент на вашата тераса или по-голям балкон.
При желание терасата ви може да се превърне и в зимна градина, в която бихте могли да отглеждате и тропически палми и цветя, стига тя да се затваря през зимните месеци и да се предвиди отопление.
Монтирането на сенник, който да засенчва, както растителността така и нас, когато сме на балкона е идеален вариант за горещите месеци. По-евтиния вариант е да си купите подходящ чадър, но той би заел доста от скъпоценното ви пространство.
Добре е да помислим за каскадни или увивни растения, които ще привличат и съседските погледи към вашата тераса.
Всеки от нас обича пресните подправки на трапезата си. Поради тази причина можем да помислим и засеем в сандъчета, на терасата или балкона подправки, които харесваме и бихме използвали в кухнята си.

Lavrovishni-v-keramichni-kashpi   ozelenqvne-na-terasa-s-vechnozeleni-hrasti-i-cvetq   Ozelenqvane-s-Thuja-occidentalis-Smaragd

Ако искаме през горещините да ви стане по-приятно докато си седите на балкона или терасата е хубаво да помислите за мъглуваща охладителна система, която можем да монтираме бързо и лесно, а ефекта от нея ще е освежаващ и ще ви изненада приятно.
Имайте в предвид, че каквито и да са растенията за озеленяване на балкона (озеленяване на терасата) ви, те изискват грижи, които са постоянни и не се изчерпват с засаждането им. Нашия екип извършва и поддръжка на интериорни и балконски растения, както и  монтаж и поддръжка на капково напояване и мъглуваща охладителна система за вашите балкони и тераси, които ще направят почивката ви по-пълна и по-приятна.