Когато се спомене понятието овощарство или овощно дърво, в по-голямата част от хората изниква асоциацията за обработени земеделски насаждения, подготвени за таз годишната реколта. Имат ли обаче място този вид растения в нашата градина? Нашият отговор е – да. Ако се позовем на античните писания, дори и в райската градина е имало ябълка.

Ябълкови цветове   Есенна резитба на ябълково дърво   Цъфнала джанка

За съжаление, в стремежа си за изграждане на по-модерен тип градини, много от колегите ландшафтни архитекти умишлено избягват да ги използват. Да не би ароматният цвят на кайсията, разчупената корона на крушата, дебелата сянка на дюлята или бяло-розовите цветове на ябълката да не могат да намерят място между високо-декоративните качества на видовия състав дошъл от различни краища на света? Едва ли. Все пак идеята на нашата дейност е да създадем кътче природа в границите на някаква територия, а не изкуствена среда за живеене. От друга гледна точка, удоволствието на човек да откъсне един от любимите си плодове докато се разхожда из собствената си градина би било по-голямо, от това да се реди на опашка, за да си го купи.

Ябълка от градината   Присадка с калеми   Току що набрани дюли

Постигането на този резултат обаче се съпътства от прилагането на регулярни мерки за защита, както на самото растение от вредители (насекоми, гъбни заболявания и др.), така и на неговите плодове. Пръскането с необходимите препарати трябва да се извършва в подходящия момент. Ежегодното оформяне на короната, е друго мероприятие даващо възможност на дървото едновременно да се впише с декоративните си качества в общата композиция на градината, така и да  повиши плододаването му. Спецификата на по-горе посочените дейности е тясно свързана с конкретния вид растение и се нуждае от консултация със специалист – ние от ЕКСТЕРИОР ДЕКОР ООД сме на ваше разположение.