Наименованието Мавританска поляна идва от средните векове, когато маврите са владели днешна Испания. Мавританската поляна е за хора харесващи природните пейзажи и за къщи в битов стил. Тази поляна обикновено се изгражда от полски цветя и житни треви, като тревите са по-високи от цветята. В днешно време става все по-популярна заради естествената си красотата и екстензивната поддръжка. В градинските центрове и разсадници може да намерите различни смески за мавритански поляни, които съдържат семена на различни тревни видове и полски цветя. Рано пролетта, когато природата се събужда и околният пейзаж е все още сив и мрачен, мавританската поляна ни радва с цвят и свежест, за която мечтаем цяла зима.

Засята смеска за цветна поляна   Мавританска поляна пред магазин   Мавританска поляна

Мавританските поляни са няколко типа, в зависимост от това, какви са полските цветя.
1. Мавританска поляна от едногодишни цветя с различна багра – тези цветя могат да са на групи или разхвърляни по цялата тревна площ.
2. Мавританска поляна от едногодишни цветя в една багра – те са ниски едногодишни цветя, обикновено от видовете незабравка и агератум. Такива поляни се садят в близост до площадки, входове, сгради на по-малки петна.
3. Мавританска поляна от многогодишни полски цветя с различна багра на цъфтеж – те се явяват като най-типичните мавритански поляни и най-близки до естествената природа. Важно е добре да се комбинират с зеления фон на тревата, за да се получи и нежно мозаечно въздействие наподобяващо алпийска ливада в планината.
4. Мавританска поляна от многогодишни едноцветни полски цветя – те се изграждат от видове които след прецъфтяване запазват свежи своите листа. Подходящи видове са: флокс, аубреция, церастиум, тлъстига, звездан, зеленика, еделвайс, здравец и др. са много подходящи.

Поляна с полски цветя   Поляна с макове   Карамфилчета в поляната

Изграждането на мавританските поляни започва с изравняване на терена и изчистване от камъни и отпадъци. Ако сте решили да изградите поляната си от едногодишни цветя, тя се изгражда напролет, а ако са многогодишни през есента. Има вариант да си насадите готова смеска или да си комбинирате тревна смеска с цветя по ваш избор, като някои видове се засаждат паралелно с тревата директно в почвата, а някои първо се отглеждат в оранжерия и тогава се засаждат в поляната в зависимост от биологията им. След като сте свършили със съденето, поливайте на воля две-три седмици, а след това редовно през горещите месеци. За поддръжката е важно редовното плевене и чистене на отмрели растения и цветове, подхранване с минерални торове. Косете само ако имате поляна, която цъфти рано напролет или ако цветята са на компактни групи и можете да ги заобиколите, за да не изкосите цветовете им.
Можете да се обърнете към нашит екип за съвет или изграждане на мавританска поляна, както и за доставка на подходяща смеска, минерален тор или полски цветя.

Снимки на:  Зачимяване, Озеленяване на градини, Поддръжка на градини, Поливни системи – от Екстериор Декор

Тагове: трвен чим, минерални торове, поливна система, поддръжка на градини, озеленяване, затревяване, полагане на тревен чим, зачимяване, поливни системи