Засадени правилно и навреме, луковичните цветя са едни от най-малко взискателните растения в градината, даряващи ни много цвят и настроение в двора и домовете ни.
Луковичните цветя се садят през есента и през пролетта в зависимост от това кога цъфтят.

Кокичета   Минзухари   Зюмбюли

През есента е добре да се насадят минзухарите (Crocus sp.), зюмбюлът (Hyacinthus sp.), нарцисът (Narcissus sp.), кокичето (Galanthus nivalis), лалетата (Tulipa sp.), за да може при първите слънчеви лъчи да се развият и да цъфнат през пролетта. Обикновено спазваме есенното засаждане, като то се извършва в края на есента, някъде в края  на октомври, началото на ноември. Като минзухарите и кокичетата е добре да се засадят и по късно. Не садете луковичните цветя преди това, защото при топла есен започва развитието на луковиците и те изкарват листа, които се попарват от сланите и студа и напролет няма да се зарадваме на ефекта, който очакваме.

Гергини   Гладиоли   Фрезии

През пролетта се садят гладиолите (Gladiolus sp.), бегониите (Begonia sp.), гергините (Dahlia sp.), фрезиите (Freesia sp.) и други. Те са много интересни цветя, защото по късно през пролетта, лятото или есента отново цъфтят, за да ни радват отново и отново. През март в началото на пролетта при изкарването на луковичните цветя е важно около тях да е оплевено и да са наторени. От естетична гледна точка е добре да си изберем някакво място в градината, което е резервирано за луковичните или както се казва за пролетно зацветяване.  Това е важно и за самата аранжировка на цветята, както и за по-лесната поддръжка на цветните лехи.  Не бива да се забравя, че тези красиви цветя не харесват тежки глинести почви и ако имаме такива е добре тя да се дренира добре, чрез внасянето на пясък в нея. Минзухарите и кокичетата се садят на 5 см дълбочина в групи, за да са по ефектни напролет. Най-добре е да се садят по 25-30 растения. Садят се късно през есента, за да могат да цъфнат на пролет. Лалетата и нарцисите се садят на дълбочина от 10 см и на разстояние от 15 см. Хубаво е тези цветя да се садят на по заден план, поради по голямата им височина. Зад лалетата и нарцисите се садят и най-високите божура и далиите. Трябва да се знае, че божура е малък храст а далиите стават доста високи и имат нужда от доста място. Капризната Фрезия се съди също напролет. Като цяло, ако сте успели с това цвете, значи сте му намерили правилното място в градината и не бива да го местите. Изискват не много слънце, но не и много сянка, не много влажна почва, но не и много суха и като цяло са доста капризни цветя. Луковичните цветя внасят много настроение през пролетта и са предвестник на хубавото време. Ако мислите, че не можете да се справите сами с аранжирането им или не можете да намерите луковици от любимите си цветя, можете без притеснение да ни се обадите или да ползвате другите възможности за връзка с нас от тук.

Божур   Лалета   narcisi

Снимки на Интериорно озеленяване, Озеленяване, Поддръжка на градини – от Екстериор Декор

Тагове: Луковични цветя, Поддръжка на градини, Озеленяване на дворове, Проектиране на градини, Тревен чим, Поливна система, Затревяване