Когато става дума за по-сенчести дворове и градини, обикновено се счита, че възможностите за изграждането им не са много големи, но не е съвсем така. Първо е нужно да се провери дали сянката е през целия ден или все пак има малко слънце огряващо мястото. В общи линии озеленяването на сенчести места се определя от това, колко слънчева светлина достига до конкретното място.
– Частично слънце/частична сянка: Тези две понятия често се използват взаимозаменяемо и означават 3 – 6 часа на слънце всеки ден, за предпочитане сутрин и ранния следобед.
– Шарената сянка: Тя е подобна на частичната сянка. Налична е под склопа на широколистните дървета. На такава сянка се засаждат растения, които не харесват пряка слънчева светлина.
– Пълна сянка: по-малко от 3 часа на ден пряка слънчева светлина, която се филтрира през останалата част от деня. Пълната сянка не означава, че няма слънце. Не са много растенията, с изключение на гъбите, които могат да оцелеят в тъмното. Можете да облекчите пълната сянка, като отстраните по-ниските клони на дърветата и така позволите достигането на повече светлина до земята.

rastenija-podhodqshti-za-sqnks   Lavrovishni-v-keramichni-kashpi-na-sqnka   gradina-na-sqnka

При изграждането на такава градина трябва да се има в предвид:
– Почвата
Много от растенията на сянка изискват богати почви с леко кисело PH, заради разлагащите се растителни части, като листа, иглички и клони в гората, почвите са с леко кисел състав. Поради това е хубаво да ползваме мулч от кори, за да задържаме почвата хладна и постоянно да поддържаме внасянето на хранителни вещества. Когато се опитвате да пресъздадете своя собствена градина на сянка с горски растения, опитайте се да пресъздадете тези условия, като обърнете специално внимание на почвата и естествения мулч.
– Дали градината е под широколистни дървета
Имайте в предвид, че преди разлистването дърветата предлагат много повече светлина, която е подходяща за пролетните цветя, като иглики, лалета, нарциси, кукувиче грозде. и др.
Не се опитвайте да добавите почва върху корените на дърветата. Това само ще им навреди. Възможно е да се създават малки джобове за засаждане между корените на дърветата, където можете да засадите няколко растения и да ги оставите да се разпространяват сами.
– Как се променя сянката през деня
Сянката рядко е през целия ден. Прекарайте известно време в наблюдение на начина, по който светлината се премества през различните части от деня. Шарената сянка е добра за растителност с различна текстура на листата, а постоянната сянка за растения с бели цветове. На местата, където светлината прониква, могат да се засадят растения за акцент.

sentchesta-gradina   chortenzii-na-sqnka   djel

Проблеми свързани с градините на сянка:
Сенчестите градини са по-взискателни от към грижи, отколкото слънчевите. Повечето растения подходящи за тях изискват почвена влажност, която води до:
– Заболявания: Бъдете нащрек за гъбични заболявания, които могат да се развият. За да се компенсира това, не засаждайте растенията прекалено близо едно до друго, за да може въздуха да циркулира свободно.
– Насекоми и охлюви: те ще бъдат привлечени от хладната и, влажна сянка. Мероприятията за премахването им е през целия сезон.
Положителната страна на тези градини е наличието на много по-малко плевели, поради липсата на слънчева светлина, което потиска кълняемостта им, а ако ги има те се отстраняват много по-лесно отколкото, ако са на слънце.

pod-golemite-smyrtchove   izgradena-sentchesta-gradina   izgradena-gradina-na-sqnka

Проектиране на сенчести градини:
Дизайнът е винаги въпрос на личен вкус и малко фантазия. Важно е да се фокусираме върху текстурата на листата, а не върху цветовете на растенията, като това ще ни даде най-естествен ефект. Макар че има растения, които ще цъфтят на сянка, цветовете ще бъдат по-приглушени, отколкото в слънчевата градина и ще загубят своя ефект. Белите цветя ще добавят яркост на сенчестите места, но жълтите например ще са по-малко изразени и няма да имат необходимия декоративен ефект. Оформянето на растителността и текстурата на листата им ще се открояват по-ясно от цветовете. Важно е да се вгледаме в естествените гори, за да ни дойдат повече идеи за дизайна и растенията, които ще ползваме. Свежата зелена трева, независимо, че не е толкова гъста като на слънце, би дала невероятно красив фон за открояването на формите на растенията, които сме решили да използваме.
Ние можем да изберем подходящи растения за вашите сенчести градини, като: хоста, здравец, чашкодрян, боровинка, тис, джел, хортензия и др.
Нужно е само да ни се доверите, а останалото оставете на нас.