Растенията са източник на кислород, а кислорода подобрява качеството на въздуха във всяко помещение. Има доста растения, които отделят повече кислород през нощта отколкото през деня. Такива растения са: алоето, сансевиерата и така красивите и ароматни орхидеи. Тези растения са много полезни, а и доста декоративни и лесно могат да се съчетаят, както с модерни мебели, така и с класически интериор. При  орхидеите  имате много големи възможности за избор от към цветове, които да си паснат с интериорното решение на спалнята.
Голяма част от растителността в интериора абсорбира различни токсични замърсители на въздуха в жилищните помещения. Много ефективни растения, които преобразуват в безопасни, опасните вещества, са: драцена,  орхидея, шефлера, хлорофитум и др.

aloe-vera   sanseviera   orhideja

Тези растения освен всичко друго абсорбират и преработват веществата, които се отделят от хората и животните: въглерод, алкохол, метан и др. Спатифилумът, бамбука и хризантемата са най-ефективни в почистването на въздуха на биологични и биохимични токсини. Освен това, доста от растенията произвеждат фитонциди. Фитонцидите са летливи защитни вещества, които се образуват от растенията. Имат способността да потискат растежа на бактерии, гъби и някои вируси или дори да ги убиват.

dracena   chlorofitum   sheflera

Растенията в спалнята, оказват успокоително въздействие, както с излъчването си така и чисто декоративно, което също подпомага добрата почивка и съня. Те абсорбират силните миризми, насищат въздуха с кислород и го овлажняват, подобрявайки микроклимата в помещенията.

Снимки на Интериорно озеленяване.