Охлаждащите системи са много добър избор за горещите месеци от годината. Мъглуването внася свежест и напомня на морски бриз, а освен това при слънчево време има и много приятен декоративен визуален ефект. Тази статия е специално за хората, които желаят да си изградят мъглуваща охладителна система, а именно какво е необходимо, за да се изгради тя като информация и материали и какви са ползите от нея.
Охлаждащата система понижава температурата с до 10 градуса и предпазва от досадните насекоми, както и почиства въздуха от прах.
За една такава система, в общи линии е нужна вода и ток за захранването й. Избираме от къде ще се захрани тя и измерваме диаметъра на захранващата тръба, за да сме на ясно какви фитинги и какъв филтър ще използваме за системата. Измерваме линейната дължина на мястото, което искаме да покрием със системата. Мъглуваща система може да се изгради на тераси, на тенти, покриви, барбекюта, беседки и други места стига да имаме достъп до водоизточник и електричество.

10-mikronov-filtyr   zahranvasht-blok-za-mygluvashta-sistema   zahranvasht-shlauh

И така, замерваме дължината на мястото което искаме да покрием, като ако имаме тента, която е двустранна е добре да се замери цялата тента като площ, за да се прецени къде да бъде монтирана системата. Дюзите се поставят за максимален ефект на 0,80 м/1,00 м разстояние, ако са на по-голямо разстояние намалява покритието и ефекта не е максимален. Така, ако имаме 20 линейни метра за покритие, ще са ни нужни 20-25 дюзи и 21-26 скоби за захващане на дюзите, както и около 30 метра захранващ шлаух маркуч, като трябва да се има в предвид, какво е разстоянието до водоизточника, за да се предвиди и тази част от захранващия шлаух и естествено може да са нужни и допълнителни фитинги и скоби, който се преценяват най-лесно на място или чрез представяне на подробен снимков материал. Нужен ни е захранващ блок (помпа и филтър), както и допълнителен филтър, който се поставя преди цялата система, за да сме сигурни, че няма да имаме запушване на дюзи и неефективно разпрашаване. Помпата е специално произведена за мъглуващи охлаждащи системи, като трябва да стане ясно, че не всяка помпа може да захранва системата. Подходящата  помпа работи на 9 бара налягане, което е необходимо за доброто разпрашаване на водата и постигане на желания ефект. Обикновено поради скъпо струващия захранващ блок, ни питате дали може без него? Да, но само ако имаме добро налягане във водопроводната мрежа и по-малък брой дюзи, съответно и площ на покритие. Това може да се установи само при замерването на съответното налягане и изчисляване на броя дюзи за охлаждащата система.
Има вариант системата да се включва ръчно, чрез монтиран кран, или да й се монтира електромагнитен клапан с програматор (като това се използва за по-големи системи, обикновено в цехове и оранжерии, в които имаме нужда от поддържането на постоянна въздушна влажност.
Като цяло се нуждаем от: захранващ шлаух маркуч, дюзи с тройници, скоби за захващане на захранващия маркуч, спирателни кранове, фитинги за шлауха, филтър 10 микронов – монтира се преди цялата система, захранващ блок и фитинги за връзка към водопреносната мрежа.

mygluvashta-diuza   Mygluvashta-sistema-v-Burgas   mygluvashta-ohladitelna-sistema-kym-restorant

Предлагаме и готова мъглуваща охладителна система с вентилатор, работеща автономно от водопровода. Тя е цяла мобилна станция, която спокойно можете да сложите до басейна или някъде в градината и да се радвате на охлаждащия й ефект. Резервоара й побира 20 литра вода, което позволява автономна работа до 4 часа без презареждане на резервоара – нужно е само захранване от електрическата мрежа.
Ако искате да имате една такава охлаждаща система, можете да се свържете с нас, за да ни попитате за начин на монтаж и цена на системата или материалите за нея.