Важно при изграждането на един воден ефект е местоположението му в градината. Тук ще покажем чрез снимки последователно как се достига бързо и лесно до крайната цел, а именно  красив воден ефект аранжиран с камъни и растителност.
Трябва да се реши къде ще се ситуира водния ефект с оглед каква е функцията му (дали ще го съзерцаваме или просто ще слушаме шума на водата). В нашия случай по малко и от двете. Залагаме на малко корито готово за вграждане с размери 120/90/40 см. То ще бъде монтирано на място, което е подходящо за случая. Първата стъпка е изкопаването на дупка с размери близки до размера на самото корито (естествено малко по-голяма и заради по лесното нивелиране и заради, това че сме решили да аранжираме покрай него и малко камъни (някои излезли от самата дупка, а други намерени покрай самия обект). Пристъпваме към изкопаването и след час сме готови.

Изкупаване на мястото избрано за водна площ   Камъни от изкупа   Корито за водна площ

Полагаме коритото и избираме как да е обърнато към мястото от което то ще се наблюдава. И започваме първо с нивелирането на основата и трамбоването й. След това е време да сложим коритото и да започнем добре да уплътняваме с почва всички негови стени. След около час и половина сме почти готови, като добре сме нивелирали коритото. Много е важно то да е абсолютно водоравно, за да няма изненади, когато напълним водата.

Нивелир   Нивелиране на коритото   Нивелирано корито

Имаме вече монтирано корито и е време за аранжировката на камъните и растенията. Тук камъните са задължителни поради неравния терен и нуждата от нещо, което да спира свличането на земята във водната площ. Продължаваме с поставянето на камъните и доброто им укрепване в терена. Всеки камък по възможност се избира така че да не си личи, че сме го поставили изкуствено на мястото му, а да е максимално близо до естествената среда наоколо. За този малък воден ефект сме избрали суколентни почвопокривни растения, които са ниски за да не скриват гледката към водния ефект. Аранжираме и растенията, които внимателно засаждаме без да нараняваме кореновата бала и най-важното поливаме обилно с вода. Почистваме коритото от почвата, която неминуемо се е събрала на дъното му и идва ред за финалните приготовления.

Засаждане на растенията покрай водната площ   Аранжиране на растителност   Работещ воден ефект

Следва да поставим помпата и осветлението за през нощта, като добре преценим и какъв ефект искаме да постигнем.  Връзваме ги към електропреносната мрежа като обикновено им залагаме ключ за включване и изключване. Важно е да се помисли за това дали искаме лампата да свети винаги, когато е включена помпата или да купим подходяща лампа със сензор, които при слаба светлина затваря кръга и светва лампата. Ние сме избрали такава лампа, която е и много икономична LED на 3W, но достатъчна като осветеност за нужния ефект във водата.  Ако не изберем такава лампа слагаме отделни ключове за нея и помпата. Кабелите, които водят от контактите до водния ефект е добре да са обезопасени, за да няма неприятни инциденти. За помпа сме избрали Aquarius Fountain Set 1500 на немската фирма OASE, която идва в комплект с три различни ефекта като разпръскване, а ние сме избрали ефект „гъба“ както се вижда на снимките. Остана само водата и…готово.

Декоративен воден ефект   Завършен воден ефект   Воднияефект от близо

Вече е време за релакс и съзерцаване на нашата нова водна площ и шума на водата. Ако искате да имате и вие подобна разкошна водна площ или воден ефект в градината, двора или терасата, или където ви хрумне, можете да се свържете с нас. Ние сме готови за нула време да я изградим.

Снимки на:   Поддръжка на градини, Поливни системи – от Екстериор Декор

Тагове: поддръжка на градини, озеленяване, затревяване, полагане на тревен чим,  поливни системи