Тук е времето да се разбере, че между алпинеум и скален кът има съществена разлика. И тя е в растителността, която се използва.
При изграждане на  алпинеум  използваме само алпийска растителност, а при изграждане на скален кът можем да използваме и друг вид ниска растителност.
Време е да изберем мястото, на което ще изградим  алпинеума или  скалният кът. В конкретния случай сме решили той да се изгради в средата на двора, като перфектен акцент, покрай който се преминава често. Хубаво е да използваме местни камъни, в конкретния случай това са камъни излезли на мястото при правене на градината. Отбираме най-подходящите от тях и започваме с изграждането на скалният кът.

alpineum---skalen-kyt-4   skalen-kyt---alpineum-1   alpineum---skalen-kyt

На мястото имаме естествен наклон (откос), като просто вграждаме камъните и после слагаме растителността подходяща за  алпинеум или скален кът. Много добре трамбоваме и внимателно вграждаме камъните, като добре преценяваме как да бъдат аранжирани те и къде ще оставим място за растителността. Добре е предварително да изберем растителността подходяща за скалния кът или  алпинеума, в зависимост от цветовите предпочитания или текстурата на листата на растенията. Обикновено се прави предварителен проект или скица на мястото, за да е ясна бройката, формата и размерите на растенията подходящи за конкретното място. Насипваме толкова почва около камъните, колкото е необходимо, за да стоят те стабилно дори ако стъпваме върху тях, като започваме с по-красивите и едри камъни, за да не ги прикрием по късно с по-малките. Хубаво е  алпинеума или скалния кът да са ситоирани на места, които имат за цел да привличат погледа или в близост до място за почивка, като барбекю, пейка или беседка. Друг вариант е да се разположат до стълби или алея, по която често се преминава, или като част от скална река или друг декоративен елемент.

alpineum---skalen-kyt-1   skalen-kyt---alpineum   alpineum---skalen-kyt-6

След като аранжираме камъните е време да насипем добра почва покрай тях, за да има хранителни вещества и за растителността, която сме предвидили. Тук няма формули, правим нещата така както ни харесват. На места можем да оставим остри камъни (като зъбери) или полегати , за да постигнем по плавен преход от едно ниви към друго. Много е важно да помислим как ще поливаме  скалния кът  или  алпинеума. Има два начина: ръчно и автоматизирано. Ако сме решили да заложим поливна система за двора, е добре да помислим и за скалния кът или алпинеума в двора. Това е лесно, ако имаме предварителен проект, но ако нямаме няма нищо страшно, можем да изградим  поливна система лесно и бързо, която система ще ни осигури неочакван комфорт и ще ни спести усилия и главоболия в последствие. Подробна информация за поливните системи може да намерите в  секция услуги – “ Поливни системи “ както и в секция статии: “ Поливни системи в озеленяването „, „Поливни системи от А до Я „, “ Капково напояване или капково поливане „, “ Изграждане на воден ефект в градината „.

alpineum---skalen-kyt-2   alpineum---skalen-kyt-3   alpineum---skalen-kyt-5

Така време е за растителността. Избираме растения, които са почвопокривни и не много високи. Можем да изберем и няколко по-високи растения и внимателно да им изберем място в алпинеума или скалния кът. В конкретния случай сме използвали ниски карамфили, седуми, семпервивуми, котонеастер, японски клен, вкореняващ се чашкодрян, летни гербери и др. (като покрай тях насипем и декоративен филц, за по-добър декоративен ефект). Аранжираме ги както преценим и сме готови. Вече имаме готов скален кът, на който всеки би ни завидял. Поливаме добре и се наслаждаваме на изградения  алпинеум или скален кът, на който ще се радваме през всички топли месеци, а дори и през зимата. Хубаво е да помислим и за осветление, за да е още по-голям ефекта, както и да се радваме на творението си и след залез слънце.
Ако искате и вие да изградите  алпинеум или скален кът в градината или двора си, но нямате време или не сте сигурни в крайния резултат, можете да се обърнете към нашия екип от специалисти в Екстериор Декор.