В най-общия случай затревяването бива два вида: затревяване с тревна смеска или затревяване с тревен чим. От изключителна важност обаче, е преди започването на обработката на терена да сме на ясно какъв тип е почвата, върху която ще се затревява. За добър тревен чим тя трябва да е плодородна, порьозна и свободна от семена на плевели. Леката структура (рохка и песъклива почва) е много важно качество, защото тя осигурява добър въздушен режим и бързо отцеждане на излишната влага. При тежки глинести или каменисти почви се препоръчва насипване на  10-15 см пориозен слой, за нормалното развитие на новата трева. След първоначалната обработка на участъка  за затревяване, изчакваме да поникнат семената на плевелите в почвата. 7-10 дни след поникването, плевелите се напръскват с раундъп или друг  тотален хербицид, после отново се чака 15 дни. Следващия етап е фино заравняване. То се извършва с гребло или специална фреза. Целта е да създаде гладка повърхност от рохка почва. Трябва да се даде наклон в правилната посока, за да се осигури и добро оттичане на водата.
Ако затревяваме с тревна смеска сега е момента да изберем какъв трябва да бъде нейният тип. Има много видове: за сянка, за слънце, универсални, сухоустойчиви, спортни, с фини тревички, голф смески, бавно растящи и др. Вие избирате според конкретните условия, начина на поддръжка на тревния чим, който предвиждате и вашите изисквания. След като сте направили избора започва самото затревяване.

Терен преди затревяване с тревна смеска   Нова тревна площ   Млада трева

Нормите обикновено са 30 – 40 кг. за  декар. Семената трябва да са разхвърляни  равномерно, затова се използва така наречения кръстосан посев. За кръстосан посев трябва да се мине цялата площ в една посока, а после отново в перпендикулярна посока, може да се използва и ръчна или моторна сеялка в зависимост от големината на площта за затревяване.
След нанасянето на тревното семе идва ред на торенето. За целта се използват предимно изкуствени торове в норми 30 – 40 кг. за декар, като е добре те да се разделят на 50% амониева селитра и 50% NPK. Минералната тор също трябва да бъде равномерно разпределена.
Семената трябва да бъдат зарити на дълбочина 0.5 -1 см. Това става  машинно, с гребло (минавате на кръст цялата площ с греблото и внимавате да не оставяте места без семена) или чрез посипване(цялата площ се покрива с допълнителен слой почва или торфена смеска, но може да се използва също пясък и почва).  Последната операция е валирането. То се извършва с валяк по цялата площ. Равномерното и точно дозирано поливане е най-важното нещо за доброто поникване на тревата (препоръчваме преди затревяване или непосредствено с него да се изгради и поливна система). Препоръчително е то да става сутрин и вечер, като се избягват големите горещини. Когато тревата достигне 10 -12 см., се прави първата коситба на височина 7 – 8 см. При появата на иглолистни плевели трябва да ги отстраните ръчно, а широколистните могат да се напръскат със селективен хербицид след  3-та коситба. Ако има празни места посипете отново със семена , а отгоре с почва и валирайте отново.

Подготовка на терена за полагане на тревна площ   Тревни чимове на пале   Готова тревна площ с положен тревен чим

Зачимяването или полагането на тревен чим е по-бърз, но за съжаление по-скъп метод. При полагането им върху добре изравнената повърхност, чимовете трябва да бъдат много добре прилепени един към друг, без да се образуват фуги между тях. След запълване на желаната повърхност, чимът се намокря много добре и се валира, за да може да се уплътни максимално.

Снимки на  Изграждане на градини, Поливни системи – от Екстериор Декор

Тагове:     ландшафтна архитектура, oзеленяване,  поддръжка градини, проектиране,  поливни системи, тревен чим,  изграждане на градини, затревяване