Зазимяването на градината  за повечето хора е спирането на поддръжката на градината след падането на температурите, когато вече не е много приятно седенето на двора, заради хладното време. Това до някъде е така, но всъщност зазимяването е много важно за една градина и не се случва когато за хладнее, а когато растителността в градината спира своята вегетация и престава да се развива. Добър признак за заспиването на растенията са опадалите листа на широколистните храсти и дървета. Разбира се на различните видове листата опадват по различно време и с различен интензитет. Понеже е много важно, за да зазимим градината си да е спряла вегетацията, трябва много добре да се прецени кога да се случи това. Обикновено при нашия климат зазимяването се извършва в края на ноември месец, като трябва да кажем, че има моменти когато това не е така и може да се случи или малко по-рано или малко по-късно в зависимост от времето.
1. Зазимяване на Овощни дървета – зазимяването се състой в прореждане на короната и пръскане с подходящи препарати за растителна защита.
2. Зазимяване на Рози – обикновено те се изрязват на около 30 сантиметра и се загърлят с почва или листа и добре се окопават.  Увивните рози се изрязват по-високо и понякога в зависимост от надморската височина на градината се загърлят с рогозки, като това важи за вносните сортове. Това е и сезона за вземане на резници от розите.
3. Зазимяване на Широколистни храсти – състои се в изрязване и прореждане на клоните и окопаването им. Примери: спирея, дрян, потентила, булчен венец, вайгела, хибискус и др. Това е и най-добрия момент за смяна на формата на короната, ако искаме такава промяна. Юките, като малко по-различни от другите храсти се почистват от изсъхнали листа и внимателно се превързват листата им.

zazimjavane-na-bambuk   zazimjvane-na-rastenija   zazimena-gradina-kym-restorant

4. Зазимяване на Иглолистни храсти и дървета – важно при тях за зазимяването им е запазване на короната в правилна форма. През зимата понякога след падането на снега, част от клоните на растенията увисват или се чупят. Затова е нужно овързване на растението от горе до долу с подходяща връзка, но отново трябва да се отбележи – след спиране на вегетацията и понижаване на температурите, за да не се получи запарване на иглолистата и клонките във вътрешността на растението. Много е важно за тях чистенето на снега през зимата, особено за живите плетове. Понякога е нужно добро привързване на основните стъбла към оградата, за да се поддържа формата на живия плет. Примери: туя, лъжекипарис, тис и др.
5. Зазимяване на Тревни площи – зазимяването на тревните площи е много важно, за да си нямаме главоболия в началото на сезона със заболяла, изсъхнала и изгнила трева. Приключването с косенето на тревата се случва, когато заспи цялата градина и най-важното е да се аерира и изчисти тревната площ от изсъхналите части от тревата и да се натори с комбинирана тор. Височината при която тя трябва да посрещне зимата, трябва да е 5-7 см. важно е да не окосим много ниско или да я оставим много висока.
6. Зазимяване на Луковични цветя – за тях повече ще научите от статията Луковични цветя.

аериране на тревна площ   събиране на листа и клонки   зазимен двор

7. Зазимяване на Водни площи и Поливни системи – обикновено това е изпразване на съоръжението, за да се предотврати замръзване и изключване на захранването.
8. Зазимяване на Парковата мебел – мебелите от тиково дърво се импрегнират след почистване с тиково олио и се прибират на сухо до пролетта.
9. Зазимяване на саксийните растения – Растенията, като (камелия, олеандър, бразилски жасмин, фикус и др), които сме изнесли през топлото време навън се прибират в зимните градини и в домовете ни.
Нужно е наторяването и на храстите и дърветата с органичен или минерален. В зависимост от условията в градината се избира подходящия тор. Много важно е да съберем опадалите листа и ако е нужно да ги ползваме като мулч, а останалите да се изхвърлят. Всички отмрели едногодишни и многогодишни цветя трябва да се премахнат от градината, както и всички изсъхнали части от храстите, дърветата и тревата.
Прегледайте за голи охлюви и гъби. Ако откриете такива използвайте подходящи препарати за премахването им от градината. В тревните площи е добре да се напръска с подходящи препарати за отстраняване на плевелите.
В общи линии това е зазимяването на една градина, но ако искате да не пропуснете нещо или сметнете, че не може това да е всичко важно за вашата градина за зимния сезон можете да ни се доверите, ние ще направим всички тези мероприятия за вас, както и някои неописани тук бързо и качествено. Обадете ни се докато е време, обикновено в началото на ноември месец!
Снимки на:   Поддръжка на градини  – от Екстериор Декор