Чрез езикът на цветята можете да изразите широка гама от чувства. От любов до омраза. Езикът на цветята се предава през поколения от много години. Не вярвам да има някой, който да не знае какво символизира алено червената роза или бялата й посестрима. В тази статия ще споменем някой символи свързани с цветята и залегнати в много религии на всички континенти.

rozov-bojur   jylti-hrizantemi   ziumbiul

Розов божур:  Той е широко разпространено цвете в нашата страна и е олицетворение на традиционната красота, както и на срамежливост. Предпазва от уроки и магии според нашите баби и дядовци.
Жълти хризантеми: Ако искате да предадете радостта си можете спокойно да подарите букет от  жълти хризантеми символизиращи бодрост, оптимизъм, здраве и веселие. Семейно щастие.
Зюмбюл:  Това растение по традиция предава чувства на любезност, игривост и щастие.

zdravec   bjal-byz   rozov-gerber

Здравец:  Според езика на цветята, здравец означава „Дете!“. Бодрост, здраве и дълголетие предава това красиво и много полезно цвете, което от стотици години се отглежда в градините на България.
Бял бъз: Това цвете е перфектно за рамкиране центъра на букет. То символизира доброта, състрадание и ревност.
Розов гербер: Чрез това цвете се показва желание за приятелство, както и  любов, която се разкрива истински.

cherveno-lale   lavandula   bjal-lilium

Червено лале: Както червената роза , червеното лале символизира гореща любов и дълбока страст.
Лавандула: Успокояващият аромат на лавандулата е показателен за символиката му в езика на цветята. Символизира късмет, успех и щастие.
Бял лилиум: Лилиумът се цени от Католическата църква и се явява синоним на чистота, суверенитета и плодородието, както и символ на целомъдрието и на свещените връзки на брака.

bjala-margaritka   lotos   perunika

Бяла Маргаритка: Тя е олицетворение на невинността. И се явяват идеалното допълнение към празника на „Свети Валентин“ букет за младата любов.
Лотос: Той е цвете, което е било свещено за древните египтяни. И е символ на красотата, чистотата, стремежа към светлина и по-добър свят.
Ирис:  Също традиционен представител на цветята в българските градини. Той е предвестие за добри новини.
Това са само част от хилядите символи, с които са свързани цветята. Екипа на Екстериор Декор се надява, че ще успее да подхрани любопитството на повече хора към тази тема.

Тагове: поддръжка на градини, озеленяване